Atac terorist la Barcelona. O dubă a intrat în mulțime pe strada principală din centrul orașului: 13 persoane au murit, iar alte 50 au fost rănite. MAE confirmă: 3 români sunt printre răniți.

0 334
Doi atacatori înarmați au luat ostatici mai mulți oameni aflați într-un restaurant din Barcelona. O dubă a intrat într-un grup de oameni pe bulevardul La Rambla din Barcelona, informează La Vanguardia.

Forțele de ordine au evacuat zona, iar mai multe ambulanțe au ajuns la fața locului.
Magazinele din zonă a fost închise, clienții rămânând în interior.
„Numeroase persoane au fost lovite de un individ cu o autoutilitară, pe Bulevardul La Rambla din Barcelona. Multe persoane au fost rănite”, a transmis Poliția regională (Mossos d’Esquadra).
Zeci de ambulanțe și vehicule ale poliției au fost trimise la locul incidentului.
Nu este clar care este motivul pentru care individul a lovit pietonii. Șoferul a fugit, potrivit presei spaniole.
ACTUALIZARE 19:45 Atac terorist la Barcelona. O dubă a intrat în mulțime pe strada principală din centrul orașului. Cel puțin cinci persoane au fost rănite.
ACTUALIZARE 20:10 Administrația regională a anunțat că cel puțin două persoane au fost ucise în atacul terorist de la Barcelona, scrie Le Figaro.
Poliția din Barcelona consideră incidentul drept atac terorist, potrivit ziarului El Pais, scrie The Associated Press.
Potrivit autorităților, o dubă a intrat în zona pietonală a bulevardului La Rambla din Barcelona și a lovit pietoni.
El Pais, citând surse pe care nu le identifică, scrie că autorii atacului s-au baricadat într-un bar din apropiere.
Unele publicații au scris că s-au auzit focuri de armă, iar Poliția din Barcelona le-a cerut oamenilor să stea înăuntru și departe de centrul orașului.
ACTUALIZARE 20:25 Donald Trump, președintele Statelor Unite, este ținut la curent cu evenimentele produse în orașul Barcelona, anunță Casa Albă.
„Președintele Donald Trump este la curent cu situația din Barcelona și monitorizează situația”, a transmis Casa Albă.
Potrivit presei spaniole, Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA avertizase de câteva luni autoritățile spaniole despre riscurile teroriste.
Niciun cetățean român nu se află printre victimele atentatului de la Barcelona, informează Ministerul Afacerilor Externe. La nivelul Ambasadei României de la Madrid a fost instituită o celulă de criză.
„Consulatul General al României la Barcelona are în atenție incidentul produs în zona La Rambla și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează și cetățeni români. Momentan nu există indicii în acest sens. De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză”, transmite MAE.
Ministerul Afacerilor Externe mai informează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.
ACTUALIZARE 20:45 Cel puțin 13 oameni și-au pierdut viața în urma atentatului de joi, de la Barcelona, transmite din surse ale poliției postul local de radio Cadena Ser, preluat de Reuters.
MAE transmite că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 și +34 934 344 223; apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.
Cel puțin 13 oameni și-au pierdut viața în urma atentatului de joi, de la Barcelona, transmite din surse ale poliției postul local de radio Cadena Ser, preluat de Reuters. Alte mass media locale, inclusiv ziarul El Pais, afirmă că sunt cel puțin 10 morți. Reuters nu a reușit să obțină o confirmare direct de la o purtătoare de cuvânt a poliției.
ACTUALIZARE 21:15 Poliția a anunțat că bilanțul este de cel puțin 13 morți și 50 de persoane au fost rănite. Atacul este un act terorist, a confirmat Poliția catalană. Potrivit cotidianului El Pais, atacatorul este un islamist: Driss O. Niciun cetățean român nu se află printre victimele atentatului, informează Ministerul Afacerilor Externe. La nivelul Ambasadei României de la Madrid a fost instituită o celulă de criză.
ACTUALIZARE 21:45 Bilanțul atacului terorist de la Barcelona a crescut la 13 morți și 50 de răniți, a anunțat Poliția catalană, pe Twitter.
Un al doilea vehicul folosit în atentatul de joi de la Barcelona a fost găsit într-o mică localitate, Vic, în Catalonia, au anunțat autoritățile locale pe Twitter, relatează Reuters.
Poliția a izolat zona și inspecta vehiculul, a anunțat Consiliul Municipal.
Presa spaniolă a scris că, pe lângă furgoneta care a intrat în mulțime la Barcelona, o a doua dubă a fost închiriată de atactori ca vehicul de evacuare.
Un suspect în atentatul de la Barcelona a fost arestat, potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, transmite The Associated Press. Poliția nu a confirmat însă această informație.
Potrivit agenției EPA, poliția caută un bărbat pe nume Driss Oukabir, suspectat că a închiriat furgoneta, însă nu este clar dacă este vorba despre persoana arestată.
Conform RTVE, anchetatorii cred că au fost folosite două dube – una în atentat, iar cealaltă în vederea unei evacuări.
Potrivit unui post local, bărbatul arestat s-a baricadat într-un bar, înconjurat de poliție. Postul Tv3 a anunțat că un pașaport spaniol al unei persoane de origine marocană a fost găsit la locul atacului.

ACTUALIZARE 10:40 Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe situl oficial următorul comunicat:

„Autoritățile spaniole au informat în această dimineață Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a treia victimă de cetățenie română. Potrivit acelorași surse oficiale, și acest cetățean român este spitalizat, stare sa nefiind gravă. Precizăm că operațiunea de identificare a victimelor și cetățeniei răniților este un proces complex aflat în desfășurare, situația fiind una care se schimbă de la un moment la altul. Informații actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evoluției situației, pe măsura obținerii de date oficiale de la autoritățile locale.

Menționăm că, în contextul operațiunilor antiteroriste aflate în desfășurare, circulația în regiune și accesul în unitățile publice este momentan restricționat de către autorități.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.
Celula de criză a MAE își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă”.
sursa: ActiveNews
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php