Comemorarea Martirilor aromâni din Balcani. 103 ani de la martirizarea Părintelui Haralambie Balamace de către antarții greci

2 384

VIDEO. A curi-i atzel murmintu? Asasinarea preotului Balamace de antarţii greci

Un moment comemorativ dedicat Martirilor Români din Balcani va avea loc joi 23 martie 2017, la ora 11, la Biserica Sfântul Gheorghe din București.

Evenimentul este organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Societatea de Cultură Macedo- Română și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.

Momentul va cuprinde un parastas și mici alocuțiuni ale invitaților.

Pe data de 23 martie 1914, Părintele Haralambie Balamace împreună cu alți trei români/aromâni, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că slujea lui Cristos în limba română și se lupta pentru identitatea românească.

Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

 

2 Comments
  1. preot marius visovan says

    Da, adevaruri care merita cunoscute

  2. calin eugen says

    Cate nu stim ,din istoria noastra…Macedonii au fost mult iubiti de Capitan,in special datorita credincioseniei lor. Sa nu-i uitam!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php