Institutul Elie Wiesel şi lovitura în obrazul BNR – dramă în 4 acte –

2 553

Institutul

La începutul lunii mai 2016, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a transmis presei o declaraţie prin care reprezentanţii săi se arătau deranjaţi de o iniţiativă recentă a Băncii Naţionale a României.

În 15 aprilie 2016, BNR a lansat în circuitul numismatic o serie de 3 monede comemorative intitulată „Guvernatori ai Băncii Naţionale a României – Ion I. Câmpineanu, Mihail Manoilescu şi Ion I. Lapedatu”. Cele 3 monede sunt realizate din aur, argint şi bronz şi înfăţişează chipurile celor 3 guvernatori. Deşi emisiunile erau în circulaţie încă din 15 aprilie 2016, Institutul Elie Wiesel a reacţionat în data de 5 mai printr-o declaraţie în care îşi arată dezacordul faţă de includerea lui Mihail Manoilescu în seria numismatică:„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” consideră că această omagiere a lui Mihail Manoilescu poate să contribuie la promovarea unui model antidemocratic al naţionalismului xenofob şi antisemit şi, totodată, aduce atingere memoriei victimelor fascismului din România şi Europa.

În lucrările sale, Mihail Manoilescu a dezvoltat o pledoarie în favoarea dictaturilor fasciste din Germania şi Italia, totalitarismului, partidului unic şi ideii mussoliniene a corporatismului. De asemenea, acesta a militat explicit şi sistematic împotriva parlamentarismului, pluripartidismului, votului universal şi democraţiei. Revista „Lumea Nouă” (1932-1942), pe care Mihail Manoilescu a condus-o, a reprezentat o tribună pentru propaganda fascistă şi rasistă. Susţinerea pe care Manoilescu a acordat-o Mişcării Legionare nu a constat doar în contribuţii la dezvoltarea doctrinară a acestei organizaţii fasciste, ci a inclus şi candidatura sa la alegerile parlamentare din 1937 pe listele Partidului Totul pentru Ţară.

Mihail Manoilescu, ca membru în guvernul condus de Ion Gigurtu şi în calitate de publicist adept al naţionalismului integral, a fost un susţinător activ al procesului de românizare care a constat în excluderea evreilor din viaţa politică, economică şi culturală a României prin confiscări, exproprieri, disponibilizări şi restrângerea drepturilor profesionale ale acestora.

În contextul recrudescenţei naţionalismului extremist în întreaga Europă, apreciem că valorile democraţiei pot fi protejate numai prin reconsiderarea critică a trecutului traumatic şi nu prin glorificarea acestuia.”Mihail Manoilescu, unul dintre marii gânditori economici ai României şi ai lumii nu merită sa fie onorat pentru calitatea sa de guverator al BNR pentru că Institutul Elie Wiesel este deranjat de apartenenţa lui la Mişcarea Legionară!

Mihail Manoilescu a făcut parte din Mişcarea Legionară, deţinând demnitatea de senator legionar, a finanţat ziarul „Buna Vestire”, a fost un susţinător al legionarismului şi nu s-a dezis niciodată de acest fapt. Dar aceste lucruri nu îl incriminează cu NIMIC nici în faţa legilor în vigoare ale ţării, nici în faţa istoriei, nici în faţa bisericii şi nici în faţa societăţii!

Ceea ce reprezentanţii INSHR nu vor să amintească este verticalitatea sa de om politic şi economist ce nu a ezitat să i se opună regelul Carol al II-lea (al cărui partizan fusese) în momentul în care regele hotărâse salvarea Băncii Marmorosch-Blank de la faliment prin intervenţia BNR – fapt care a dus la destituirea lui Manoilescu din funcţia de guvernator al BNR.

Nu se vorbeşte nici de extraordinara sa gândire economică care a fost implementată cu succes în America de Sud, Brazilia fiind un exemplu elocvent în acest sens, practic economia modernă a Braziliei îşi datorează fundamentele lucrărilor de specialitate ale lui Mihail Manoilescu.

Cu atât mai puţin se vorbeşte despre mărturiile creştine pe care Mihail Manoilescu le-a răspândit în toată România prin conferinţele sale, prin articolele redactate pentru „Foaia Diocezană” sau „Lumea Nouă”. Cum să se vorbească astăzi despre un ministru de externe care, obligat fiind să semneze Dictatul de la Viena în numele ţării sale, leşină (la propriu) văzând noua hartă a Europei şi graniţele României mutilate de expansiunea maghiară!

Sigur că nu se vorbeşte nici despre faptul că Manoilescu a intrat în atenţia comuniştilor imediat după actul de la 23 august. Arestat în 1944 (fără să fie judecat), este eliberat după 14 luni de detenţie, la finele anului 1945. După ce regimul comunist se foloseşte de expertiza lui economică între 1945 şi 1948, va fi din nou arestat şi de această dată tot fără a fi învinuit în mod oficial, fără să fie judecat. Trece prin temniţele Jilava, Ocnele Mari şi Sighet unde ajunge grav bolnav. Lipsit de îngrijiri medicale, va pleca la Domnul din temniţa Sighet la 30 decembrie 1950.Încă un lucru care ar fi meritat spus dacă tot se vorbea despre Manoilescu: comuniştii i-au intentat în 1951 un proces finalizat cu o condamnare de 15 ani pentru un om pe care regimul comunist îl omorâse cu un an înainte de începerea procesului!

Mihail Manoilescu îşi doarme somnul de veci într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor de la Sighet, în timp ce Brazilia îl priveşte ca pe salvatorul economiei sale moderne, iar România este pălmuită pentru că îndrăzneşte să bată o monedă comemorativă cu chipul său!

Muzeul

Declaraţia făcută de reprezentanţii Elie Wiesel a fost susţinută şi completată de cea a Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington care a transmis o scrisoare lui Mugur Isărescu. Potrivit presei, Radu Ioanid se declară împotriva demersului făcut de BNR şi, totodată, atrage atenţia BNR şi guvernatorului său că nu este prima dată când instituţia pe care o conduce omagiază „politicieni români recunoscuţi drept fascişti şi antisemiţi”.

Afirmaţia lui Radu Ioanid este cel puţin bizară, ea vizând, tot potrivit presei, tocmai pe fostul Patriarh Miron Cristea în onoarea căruia BNR a emis o monedă comemorativă în 2010. Asta este culmea vânătorii de fantome fasciste: să acuzi de fascism un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române care din poziţia sa de preşedinte al consiliului de miniştri a fost un binecunoscut adversar al legionarilor, având pe conştiinţă asasinate şi întemniţări politice (în 1938-1939)!

Faptul că BNR este dojenită de o instituţie din afara graniţelor ţării, de o instituţie străină de România şi care nu are nici o legătură cu politica monetară, cu economia, cu stabilitatea financiară etc este, în esenţă, un atac la suverantitatea statului român.

Ambasada

În 13 mai a reacţionat şi Ambasada SUA – probabil din cauza lipsei de reacţie a BNR care până la acea dată nu a făcut nici o declaraţie oficială pe subiect.„Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări. În timp ce Ambasada SUA recunoaşte dreptul României de a sărbători tradiţiile instituţiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie şi care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituţional democratic al României, promovării statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale omului.”Cu ce drept stabileşte ambasadorul Hans Klemm care a fost „cea mai întunecată perioadă a acestei ţări”? Cine a scris istoria care, potrivit ambasadei SUA, l-a condamnat pe Manoilescu? Cu siguranţă nu e vorba despre istoria românilor, dar nici istoria americanilor nu este. A cui o fi?

Ambasadorul Hans Klemm îşi depăşeşte cu mult atribuţiile şi demonstrează o cunoaştere superficială a istoriei României, dar şi a istoriei recente a ţării sale. În timp ce Manoilescu murea în temniţele comuniste, legionarii şi alţi luptători anticomunişti aflaţi în exil erau antrenaţi de trupele NATO şi CIA pentru a lupta împotriva comunismului din România. Acelaşi comunism care l-a întemniţat şi ucis pe Mihail Manoilescu. Arhivele online ale CIA povestesc numeroase detalii în acest sens, iar colaborarea americanilor cu oamenii lui Horia Sima apare negru pe alb.

Şi atunci cum se face că dl ambasador hotărăşte să nu privească spre cei aproape 50 de ani de comunism din România atunci când stabileşte, după ureche, care a fost „cea mai întunecată perioadă a acestei ţări”. Unul din atributele unui stat suveran este acela de a bate monedă – vreţi să ne dictaţi pe cine avem voie să punem pe moneda comemorativă?

Domnule ambasador, la aproximativ o săptămână de la reacţia dvs. de contestare a iniţiativei BNR, a fost înregistrată la DNA o plângere penală pe numele dvs. Sunteţi acuzat de comiterea infracţiunilor de cumpărare, respectiv trafic de influenţă. Nu este treaba noastră să ne pronunţăm în legătură cu aceste acuzaţii. Vreau să înţelegeţi însă că dvs. vă puteţi apăra, aveţi şi imunitatea care vă protejează. Cine îl apără, cine îl protejează astăzi pe Mihail Manoilescu pe care dvs. îl incriminaţi şi etichetaţi, decupând istoria României după ureche? Ce legătură are Ambasada SUA cu o monedă comemorativă pe care apare un om mort acum 66 ani? De ce Ambasada SUA este singura ambasadă care reacţionează la unison cu INSHR în această problemă?

Guvernatorul

În aceeaşi zi în care dl ambasador Hans Klemm a reacţionat susţinând punctul de vedere al Institutului Elie Wiesel şi al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, BNR a emis un comunicat de presă:„Includerea în emisiunea numismatică a lui Mihail Manoilescu, care a deţinut demnitatea de guvernator al BNR în anul apogeului Marii Crize Economice, într-un context global şi european caracterizat de transformări profunde, a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale şi cea în domeniul cercetării economice şi financiare la nivel mondial.

BNR analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică. Totodată, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru cu instituţii reprezentative de specialitate în vederea evitării unor potenţiale situaţii regretabile în viitor…Reafirmăm că, în niciun caz şi sub nicio formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele nimănui, cu atât mai puţin să aducă atingere memoriei vreunei comunităţi sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator. Întreaga activitate a Băncii Naţionale a României este orientată fără excepţie în spiritul respectului faţă de valorile umanităţii, ale democraţiei şi multiculturalismului.”Apreciem faptul că BNR nu a retras de pe piaţă emisiunea numismatică, însă dorinţa de a stabili o procedură de lucru cu anumite instituţii pentru a preîntâmpina situaţii similare este de-a dreptul îngrijorătoare şi ofensatoare.

Înţelegem că BNR nu vrea să rănească sentimentele nimănui, dar cu sentimentele noastre, ale românilor cum rămâne? Noi românii suntem răniţi, pălmuiţi şi loviţi în mod constant prin intervenţiile Institutului Elie Wiesel. Sentimentele noastre naţionale şi creştine sunt călcate în picioare.

Reprezentanţii INSHR, prin vocile domnilor Cioflâncă, Florian, Climescu etc, au susţinut în mod repetat că legea 217/2015 nu este o lege a cenzurii, că neo-legionarii şi anticomuniştii nedemocratici manipulează opinia publică încercând să dea impresia că legea va impune cenzura culturală. Cu toate acestea, reacţiile Institutului dovedesc contrariul. BNR a emis moneda pentru a-l omagia pe Manoilescu exclusiv în calitatea sa de fost guvernator al BNR. Atât. Nu se omagia opţiunea lui politică, nici suferinţa din temniţele comuniste, nici măcar statutul său de mare economist al lumii. În realitate INSHR încearcă să impună o interdicţie totală asupra omagierii persoanelor incorecte politic, chiar şi în cazurile în care omagierea vizează strict opera lor ştiinţifică, economică, culturală sau religioasă.

Încet, încet Institutul Wiesel reuşeşte să devină un organism de cenzură la nivel naţional, având drept decizional în toate domeniile. Prin legea 217/2015 Institutul poate controla toate numirile de străzi, pieţe, şcoli etc, din toate oraşele, comunele, satele din ţară. Poate obliga oricând o primărie să schimbe un nume care nu îi convine sau să anuleze o cetăţenie de onoare. Folosindu-se abuziv de legea 217/2015 Institutul a reuşit să subordoneze şi ambasadele României (vezi cazul Şiugariu, Ambasada României în Slovacia). Acum şi BNR îi va cere acordul pentru emiterea de monede? Instituţia BNR nu are capacitatea de a decide singură pe cine poate să omagieze, trebuie cerut ajutorul unor instituţii „de specialitate”?

Nici o instituţie din ţara asta, nici un om politic nu reuşeşte să spună odată pentru totdeauna STOP?

Emisiunea numismatică este disponibilă în toate reprezentanţele BNR din ţară. Nu vă îndemn să o cumpăraţi, numărul seriilor de numismatice emise de BNR este de 150 bucăţi, iar preţul e prohibitiv, 1920,00 lei. Nici vorbă de răspândire masivă în rândul populaţiei, aşa că INSRH poate respira uşurat, doar românii foarte bogaţi şi pasionaţi de numismatică vor aşeza la loc de cinste moneda cu chipul lui Mihail Manoilescu.

de Cezarina Condurache Permanenţe

2 Comments
  1. Ionut Moraru says

    La fel si noi dam un comunicat, idem dupa Elie Wiesel :
    „Asociatia Fratia de Cruce consideră că acest comunicat al lui Alexandru Florian poate să contribuie la promovarea unui model antidemocratic al comunismului xenofob şi antinational şi, totodată, aduce atingere memoriei victimelor comunismului din România şi Europa”. Tu zici!

  2. IO../gerules says

    Institutul”national”(al carei natiuni?)pentru IMPUNEREA HOLOCAUSTULUI platit cu bani grei de Guvernul Romaniei prin furtul acestora dela populatia ei NAIVA „de proasta ce e la cap”,vorba lui VADIM.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php