Monumentul „Aripi”, dedicat luptătorilor anti-comuniști din România va fi inaugurat pe 30 mai

0 540

Monumentul dedicat luptătorilor din rezistența anticomunistă, amplasat în Piața Presei Libere, va fi dezvelit pe 30 mai, în cadrul unui eveniment cu anvergură europeană, anunță Guvernul României într-un comunicat trimis pe adresa ActiveNews.

Monumentul "Aripi", dedicat luptătorilor anti-comuniști din România și Basarabia va fi inaugurat pe 30 mai

Monumentul „Aripi”, dedicat luptei anticomuniste din perioada 1945 -1989 din România ,va fi inaugurat în prezența unor personalități din țară și din străinătate.

Monumentul Aripi, care va fi  amplasat în Piața Presei Libere,  a fost ridicat în semn de  recunoștință față de victimele dictaturii comuniste din România, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.

La dezvelirea și sfințirea monumentului sunt invitați reprezentanți ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizație internațională ce reprezintă foștii deținuți politici din Albania, Bosnia, Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia și Slovenia.

Evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, a cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.

Monumentul „Aripi”, dedicat luptei anticomuniste, este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din oțel inoxidabil, cântărește peste 100 de tone și are o înălțime de peste 20 de metri. Autorul monumentului este sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud.

Ințiativa construirii monumentul „Aripi” aparține Asociației Foștilor Deținuți, iar  demararea efectivă a proiectului a început în 2003, în urma unui concurs de soluții organizat de Ministerul Culturii, iar realizarea lui a durat foarte mult mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură.
sursa: ActiveNews
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php