Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte oficial pe luptătorii anticomunişti

1 658

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărît, în şedinţa sa din 28 – 29 Octombrie a.c., să-i pomenească oficial la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor pe eroii creştin-ortodocşi din închisorile comuniste, ca şi pe cei din Decembrie 1989, alături de cei ai celor două războaielor mondiale.

De asemenea, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anul 2017 a fost declarat Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Acesta este cel mai important pas pentru recunoaşterea de către Biserică a jertfei pentru credinţă dată de luptătorii anticomunişti, după ce, în urmă cu mai mulţi ani, Sfîntul  Sinod a hotărît introducerea în slujba Sfintei Liturghii a ecteniei formulate de vrednicul de pomenite Mitropolit Bartolomeu Anania, el însuşi fost deţinut politc:

„Toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe cîmpurile de luptă, în lagăre şi în închisoripentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului românesc, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.“

sursa: RostOnline

1 Comment
  1. calin eugen says

    Sa ne strangem cu totii la sfintele altare!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php