Cuvant despre post al Sfantului Vasile cel Mare

0 384

Vremea postului si a curatirii, nu numai departare de bucate, ci si izbavire de pacate. Izbavindu-ne, asadar, pe noi insine de tot pacatul, sa postim cu osardie, stiind ca postul a intors hotararea lui Dumnezeu.

Asadar legea bisericeasca dinainte vesteste postul, punand inainte ca propovaduire cu prea mare glas ceata prooroceasca si apostoleasca. Dar acesta cheama nu numai pe barbati si pe batrani, ci si pe femei si pe copii; innoind tineretile unora si schimband firea in virtute barbateasca a altora. «Caci in Hristos Iisus nu este parte barbateasca si femeiasca»(Gal. 3:21). Ca daruri de biruinta pune inainte celor ce se lupta imparatia cerurilor si cununa pururi inverzita si viata vesnica de postim cu sfintenie, dupa fericitul Ioil proorocul, care spune: «sfintiti post, propovaduiti tamaduire, adunati pruncii care sug la sani; preotilor, plangeti inaintea altarului; chemati pe batrani. Sa iasa mireasa din camara ei si mirele din asternutul lui»(loil 2:15). Ca sfant e felul postului, fiind adus lui Dumnezeu cel sfant de sfinti in chip sfant.

Pe toti ii cheama, asadar, propovaduirea la lupta. Dar multa este diferenta de viata si de varsta a celor ce se lupta. Dar nu este lupta noastra cu sangele si cu trupul, ci cu incepatoriile si cu stapanirile si cu duhurile rautatii. Caci cel ce are vrajmasi razboinici vazuti, de e puternic, da razboi impotriva, iar de e neputincios, se mantuieste ascunzandu-se; dar de are cineva razboinici nevazuti ce va face de nu va chema pe Dumnezeu in ajutor? Caci, de se culca, aceia privegheaza. Iar de se ascunde aceia dau razboi dinauntru. Cumplit e vrajmasul; iti aduce multe maiestrii dupa lupta iubirii de avere, a neinfranarii, a betiei, a desfatarii si a slavei desarte.

Sta asupra-ti si cand dormi; caci nu se rusineaza nici de legile somnului. Ce vei face, deci, cu acesti vrajmasi mufti pe care-i ai? Vei sapa groapa? Insa si pe aceasta o sare. Vei pune sant? Insa si pe acesta il trece. Cum trebuie, deci, sa te lupti? Cum trebuie sa faci fata la o astfel de urzeala? Caci nu e posibil nici sa vezi pe cei ce te lupta. Ci se gaseste ajutor mare: postul si rugaciunea. Caci prin acest chip sunt infranti demonii cei rai, mai rai decat vrajmasii cei vazuti, precum invata Domnul pe ucenici cand spune despre cel lunatic: «Acest neam cu nimic nu iese decat cu rugaciune si cu post»(Mt 15:20).

Sfantul Vasile cel Mare

sursa: CrestinOrtodox.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php