Situaţie fără precedent: Şcoala începe fără abecedare şi manuale noi

0 365

Început de an şcolar la Şcoala Generală ”Pia Brătianu” din Bucureşti. 16 septembrie 2013 (Florin Eşanu/Epoch Times)

Pe 15 septembrie, copiii ce vor trece pentru prima oară, emoţionaţi, pragul şcolii nu vor găsi pe băncuţe abecedare noi şi nici alte manuale. În aceeaşi situaţie vor fi şi elevii clasei a doua, care, şi ei, vor începe noul an şcolar fără cărţile promise de ministerul de resort.

Deşi, teoretic, în acest an, copiii urmau să se bucure de manuale şcolare noi, cărora li s-ar fi adăugat şi manuale digitale, Ministerul Educaţiei a eşuat în acest demers.

Licitaţia pentru desemnarea editurilor ce urmau să se ocupe de realizarea manualelor, în forma tipărită şi digitală, a fost blocată de contestaţii, participanţii la selecţia furnizorilor de manuale reclamând numeroase nereguli. Mai multe edituri au sesizat inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu modul în care s-a desfăşurat licitaţia pentru manuale digitale.

„Un grup de interese a considerat că e momentul să pună mâna să se extindă şi asupra pieţei de carte şcolară şi au dat un tun de, după calcule simple, de 30 până la 50 de milioane de euro”, a declarat directorul editurii ALL.

Federaţia Editorilor din România (FER) a acuzat că la licitaţia ai cărei mari câştigători au fost CD PRESS SRL şi SIVECO, firmă crescută din afaceri cu statul (şi a cărei fondatoare, Irina Socol, a fost, de altfel, arestată preventiv într-un dosar vizând evaziune fiscală) au fost utilizate criterii eliminatori inexistente în caietul de sarcini, că au fost tolerate preţuri de dumping şi că doi dintre câştigători au fost calificaţi eronat, în urma unor greşeli de calcul.

De altfel, licitaţia a fost contestată încă dinainte de a demara efectiv. Imediat după ce Guvernul a postat documentele pentru licitaţie pe SEAP, într-un moment cel puţin straniu – în ajunul Paştelui – europarlamentarul Cristian Preda remarca faptul că selecţia de oferte pare să fie mai degrabă aranjament pentru un client pesedist decât licitaţie.

„Editurile sunt de vină”

La momentul depunerii contestaţiilor, după gravele acuze ce i s-au adus, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a ieşit cu o declaraţie publică, afirmând că procedurile au fost respectate şi că el „a ştiut” încă de când a declanşat procedura pentru noi manuale şcolare că va începe un război „pentru că va deranja business-ul editurilor”.

Săptămâna trecută, cu zece zile înaintea zilei în care copiii vor trece pragul şcolilor, problema manualelor a fost discutată în şedinţă de Guvern, Victor Ponta acuzând şi el tot editurile pentru blocajul creat: „Boala contestării în România e una extrem de răspândită, sper că azi decizia să fie clară în sensul în care cine să facă manuale„, a afirmat Victor Ponta.

O decizie nu are cum să fie luată prea curând. Preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Bogdan Lehel Lorand, a declarat pentru HotNews că din 11 contestaţii primite de la editori, 3 au fost admise total, 6 au fost admise parţial şi 2 au fost respinse, iar Ministerului Educaţiei i s-a cerut să reevalueze ofertele „pentru că s-au gasit anumite nereguli„.

S-a dispus ca Ministerul Educaţie să reevalueze ofertele in termen de 10 zile. Nu am amânat pronunţarea, noi ne-am pronunţat în cursul zilei de ieri: am obligat MEN sa reevalueze ofertele.„, a declarat Lorand, completând că este foarte posibil ca, urmare a reevaluării să fie desemnaţi alţi câştigători decât cei selectaţi iniţial de minister.

În consecinţă, o decizie ar urma să fie luată în jurul datei de 20 septembrie. Din acel moment, profesorii vor avea la dispoziţie cinci zile ca să aleagă manualele de pe site-ul ministerului, după care va urma editarea manualelor şi distribuirea către şcoli.

Cât despre „boala constestării” de care ar suferi editorii, în viziunea lui Ponta, Lorand a explicat că o contestaţie se face doar cu plătirea unei garanţii de buna conduită, echivalentul a 1% din valoarea contractului iar operatorii nu sunt nebuni să îşi rişte banii contestând licitaţii doar de dragul de a contesta:

„Nu mai putem spune că operatorii economici fac contestaţii de dragul de a face contestaţii, pentru că nimeni nu este nebun să plătească o sumă foarte mare, cât este această garanţie de bună conduită”, a declarat preşedintele CNSC.

Aşadar, elevii vor începe şcoala fără manuale. Însuşi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a recunoscut săptămâna trecută, cu ocazia unei vizite la Constanţa, că primele săptămâni ale noului an şcolar sunt compromise.

„Trebuie să aşteptăm decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Aceasta este o decizie de instanţă, nu ne putem pronunţa înaintea ei. Nu cred că-şi imaginează cineva că până pe 15 septembrie se pot face opţiuni, tipări şi distribui circa 8-900.000 de manuale“, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, citat de reporterntv.ro.

sursa: EpochTimes

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php