Guvernul Victor Ponta își asumă în INSTITUȚII PUBLICE cultul scriitorului fascist Nyírő József și al criminalului de război Wass Albert

0 657

 

1

În luna mai 2012 România și Ungaria erau protagonistele unui scandal diplomatic care avea să devină unul internațional. Motivul? Ungaria regizase reînhumarea în România, cu mare fast, a rămășițelor scriitorului fascist Nyírő József. La acel moment autoritățile de la București au reacționat decent, alertați mai ales de opinia publică scandalizată de gestul Budapestei care vroia să reînhumeze cu onoruri un scriitor fascist și anti-semit binecunoscut și pentru activitatea sa anti-românească.

Scandalul a devenit unul internațional după de comunitatea internațională a evreilor a reacționat. Israelul a refuzat vizita președintelui Parlamentului Ungariei, cel care s-a ocupat de toată această operațiune, în urma acestui scandal. Reacțiile care exprimau stupefacția și revolta au apărut în România, SUA, Ungaria și Israel.

Reînhumarea lui Nyírő a fost oprită în ultimul moment. Poziția Guvernului Victor Ponta părea la acel moment una demnă. Din păcate însă, lucrurile nu stau însă deloc așa.

România, scena cultului personalității unui fascist

În plin scandal diplomatic Gândul publică sub semnătura ziaristului Adrian Popescu un material intitulat ”SURPRIZĂ! Horthystul Nyiro Jozsef este în Transilvania din 1991. EXCLUSIV” (detalii aici) în care dezvăluia faptul România este scena unui adevărat cult al personalității în cazul scriitorului fascist Nyírő József. Numele acestuia se regăsește în denumirea a două unități școlare din județul Harghita, o stradă din municipiul Gheorgheni poartă numele lui Nyírő József iar un bust al acestuia se află amplasat într-o piață din municipiul Gheorgheni. Toate aceste informații au fost ulterior confirmate chiar de către Prefectura Harghita, sub semnătura prefectului Jean-Adrian Andrei (detalii aici).

Guvernul Victor Ponta mimează interesul…

Am sesizat în repetate rânduri conducerea Prefecturii Harghita cu privire la cultul personalității scriitorului fascist Nyírő József. Instituții publice din România au pe fațada lor numele acestui scriitor anti-Semit și anti-român. Actualul prefect de Harghita, Jean-Adrian Andrei a refuzat din start orice acțiune prin care s-ar pune capăt acestui cult mizerabil al personalității unui fascist. Am sesizat ulterior Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Radu Stroe. În luna martie a.c. secretarul de stat Constantin Mihart mă informa, prin adresa nr. 1810034/DGRIP/12.03.2013 despre faptul că ”schimbarea acestor denumiri se va realiza prin încadrarea acțiunilor în prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2002”. Am crezut atunci că Guvernul Ponta va pune capăt acestei porcării abominabile care are loc chiar în instituțiile publice ale statului român.

…și se pronunță: este de acord cu fascismul în instituțiile publice!

Pentru că prefectul Jean-Adrian Andrei apără cu dinții, de la înălțimea funcției sale de reprezentant al Guvernului Victor Ponta în județul Harghita, cultul personalității scriitorului fascist Nyírő József, am revenit cu o nouă sesizare adresată ministrului Radu Stroe. De această dată răspunsul secretarului de stat Constantin Mihart este de-a dreptul demențial. Ministerul Afacerilor Interne mă informează nici mai mult nici mai puțin decât că nu există pârghii legale pentru a pune capăt cultului personalității scriitorului fascist Nyírő József în instituții publice ale statului român. Pur și simplu Guvernul Victor Ponta a decis că nu are cum să pună capăt proslăvirii unui fascist în instituțiile publice și cu asta se pune capăt problemei.

De remarcat și replica tâmpă a secretarului de stat Constantin Mihart și în cazul cultului criminalului de război Wass Albert în instituțiile publice. Deși presa din România a relatat (și eu la fel) despre faptul că Wass Albert este proslăvit în instituțiile publice, fapt confirmat chiar și de către procurorii din Gheorgheni, MAI mă informează că nu are cunoștință de vreun document oficial din care să rezulte omagierea acestui criminal de război. Adică dacă extremiștii maghiari din UDMR, PCM sau PPMT nu scot documente oficiale atunci când îl omagiază pe Wass totul este legal. Demență totală!

Epilog

Guvernul Victor Ponta s-a decis să-și asume cultul personalității unui scriitor fascist și al unui criminal de război. Și nu oriunde ci chiar în instituțiile publice ale statului român. În acest moment România acordă o cinste mai mare unui scriitor fascist ca Nyírő József, care are două busturi expuse în locuri publice iar două școli și o stradă poartă numele lui, decât îi acordă, spre exemplu, doctorului Alexandru Pesamosca, un geniu al medicinii românești.

Dan Tanasa

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php