Preoţii în fruntea protestelor! Alba: Sute de protestatari împotriva proiectului de la Roşia Montană, la Cîmpeni

1 764
1175297_1415388002018576_290894064_n
FOTO: Cristi Vârciu

În jur de 500 de persoane participă joi după amiaza, în oraşul Cîmpeni, situat la doar câţiva kilometri distanţă de Roşia Montană, la o adunare spontană de protest împotriva proiectului minier de exploatare a zăcământului auroargintifer.

Mitingul în sprijinul Campaniei Salvaţi Roşia Montană, are loc în centrul localităţii, în zona monumentului lui Avram Iancu, printre cei prezenţi aflându-se preoţi şi oameni de afaceri din Cîmpeni.

 

Este primul protest desfăşurat în Munţii Apuseni într-o altă localitate decât Roşia Montană, unde Alburnus Maior a organizat astfel de acţiuni, împotriva proiectului minier al RMGC.

În acelaşi timp, la circa 15 kilometri distanţă, la Roşia Montană, 22 de angajaţi ai RMGC, care s-au blocat miercuri în galeria Cătălina Monuleşti, refuză în continuare să iasă la suprafaţă şi ameninţă că, de sâmbătă, vor intra în greva foamei dacă preşedintele Senatului, Crin Antonescu, liderul PNL, nu va veni să discute cu ei.

Deocamdată, cei 22 de mineri au fost vizitaţi miercuri noaptea de doi lideri liberali din Alba, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Florin Roman, şi primarul oraşului Cîmpeni, Andres Ioan Călin care au transmis revendicările protestatarilor secretarului general al PNL, Eduard Hellvig.

La Roşia Montană s-au deplasat joi şi preşedintele CJ Alba, democrat-liberalul Ion Dumitrel, şi senatorul PDL Alexandru Pereş, precum şi deputatul PSD Ioan Dîrzu.


Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai Roşia Montană Gold Corporation expiră contractele de muncă în această lună, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru trei luni.

Rata şomajului în Roşia Montană este în prezent de de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Euge Furdui.

Doi medici i-au consultat joi pe minerii blocaţi în subteran, în condiţiile în care aceştia se confruntă cu o umiditate mare şi cu o temperatură scăzută.

În acelaşi timp, peste o sută de angajaţi îi susţin de la gura minei pe colegii lor, continuând protestul pe care l-au început miercuri dimineaţa în Piaţa Centrală.

| de pe AGERPRES

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php