Valeriu Gafencu în reverberaţiile unei şedinţe de Consiliu Local

1 634

TgOcnaHeader

În anul curent, în penultima zi lucrătoare a ultimei săptămâni din luna mai, membrii Consiliului Local din Târgu Ocna s-au reunit într-o ședință care se anunța a fi tensionată. În așezarea moldavă de pe Valea Trotușului a avut loc un eveniment, poate fără precedent, a cărui miză, potențată de dimensiunea reacțiilor din interiorul societății civile, a fost păstrarea sau retragerea titlului onorific acordat lui Valeriu Gafencu, în anul 2009. Tensiunea care plana asupra dezbaterilor nu s-a regăsit ca manifestare exterioară în decursul ședinței, starea de spirit dominantă fiind emoția dublată de cumpătare.

Evenimentul a fost așteptat cu interes. Atenţia sporită a fost determinată de reacțiile antagonice înregistrate în raport cu o solicitare trimisă, în luna noiembrie a anului 2012, Primăriei Târgu Ocna, de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Prin intermediul documentului se cerea retragerea titlului acordat lui Valeriu Gafencu, apreciindu-se că acesta a fost condamnat, de două ori, în anul 1941 pentru “activitate într-o organizaţie fascistă”, fapt considerat de conducerea acestui institut „ca fiind un act incompatibil cu normele democratice și prevederile legale”.

Pe ordinea de zi a şedinţei, la punctul 7, se regăsea Proiectul de hotărâre privind retragerea Titlului de „Cetăţean de onoare al oraşului Târgu Ocna” acordat postmortem lui Valeriu, ințiativa oficială aparținând primarului Ștefan Șilochi.

Şedinţa a fost publică, fiind permis accesul tuturor celor interesaţi de temele dezbătute. Deși programată pentru sfârșitul întâlnirii, controversata acțiune a retragerii titlului nu s-a lăsat așteptată, consilierii dându-și silința să acorde cât mai mult timp subiectului pentru care s-au deplasat oameni din întreaga țară.

Au luat cuvântul, pe rând, cei din public, iar apoi consilierii locali. Au fost pledoarii pentru, dar şi împotriva retragerii distincției onorifice celui pe care Nicolae Steinhardt l-a numit „Sfântul Închisorilor”. Argumentele  expuse au fost de natură juridică, teologică, socială și istorică.

Pentru retragerea titlului a pledat domnul Alexandru Florian, directorul INSHR-EW, acesta reluând și detaliind argumentele invocate în adresa întocmită în luna noiembrie. Dumnealui a mai adăugat că  există multă mitologie în jurul lui Valeriu Gafencu, iar unele mărturii despre experiențele din închisori ale lui Valeriu Gafencu nu pot fi probate cu documente. De asemenea, acesta a mai precizat că votul consilierilor poate decide dacă orașul Târgu Ocna rămâne sau nu în Europa și în sfera valorilor ei.

Intervenții împotriva retragerii titlului au dezvoltat următorii: domnul Danion Vasile, teolog și autor al mai multor cărți despre Sfinții Închisorilor; domnul Ioan Chertiție, președinte al Asociației Pro-Activ Memoria, fost subofițer în închisorile comuniste; doamna Carmen Păduraru, judecător în Piatra Neamț; preotul Florin Smarandi și o doamnă, locuitoare a orașului Târgu Ocna. Alături de aceste personalități am fost și eu, Alexandru Costache, încercând să reprezint, după propriile puteri, Federația Română a Foștilor Deținuți Politici Luptători Anticomuniști și Fundația Ion Gavrilă Ogoranu. Alocuțiunile celor menționați, nesincronizaţi în prealabil, au constituit un argument global uniform, care a relevat: dimensiunea cultului creștinilor, aflat în continuă creștere, pentru Martirul Valeriu Gafencu; necesitatea evaluării sale în ansamblul devenirii existențiale; aspectul juridic al solicitării retragerii titlului onorific; relativitatea acuzației de fascism și „de manifestări ostile față de un regim dictatorial”.

După cuvântările ţinute, au urmat câteva intervenţii ale consilierilor locali, iar apoi momentul mult-aşteptat al votului. Pentru ca Proiectul de hotărâre să fie adoptat, Regulamentul pentru acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Ocna”  cere o  majoritate de 2/3 din numărul total al consilierilor în funcţie. Votul a fost secret, rezultatul fiind următorul: 8 voturi pentru adoptarea Proiectului de hotărâre privind retragerea titlului, 6 voturi împotrivă şi 3 abţineri. Întrucât nu s-a întrunit majoritatea cerută, proiectul nu a fost adoptat.

E bun acest rezultat? E rău? Decizia votului democratic este suverană în raport cu legile și Constituția ţării, Valeriu Gafencu rămânând cetățean de onoare al localității moldave.

În fața Primăriei, pe tot parcursul ședinței, creștini cu steaguri tricolore și icoane ale ”Sfântului Închisorilor” au așteptat disciplinați finalul dezbaterilor,  păstrând o tăcere desăvârșită pentru a nu exercita presiune asupra votanților. După aflarea rezultatului, alături de alte imnuri creștine, din piepturile pelerinilor s-a auzit troparul ortodox „Hristos a Înviat”.

Alexandru Costache

1 Comment
  1. dan grajdeanu says

    Felicitari!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php