Tragedia din „sănătatea” românească: „Exodul” medicilor.

4 771

Plecarea medicilor din Romania este un fenomen negativ intrucat multe specialitati raman neacoperite, numai in primele luni ale anului peste 1.900 de doctori au parasit tara pentru a lucra in unitati sanitare din UE, a declarat, joi, presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

Numai in primele noua luni au plecat 1.900 de medici din Romania. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iasi a spus ca peste 2.000 de doctori romani sunt inscrisi in aceasta organizatie si practica medicina. Totodata, in Franta lucreaza ca doctori peste 6.000 de medici romani”, a precizat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, la Adunarea Generala a CMR organizata cu ocazia alegerilor pentru Comisia superioara de disciplina, relateaza MEDIAFAX.

Astarastoae a precizat ca exodul medicilor face ca in prezent, in Romania sa existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 daca sunt adunati si stomatologii, in timp ce media europeana este 3,7 la 1.000 de locuitori.

Sistemul de sanatate, bolnav cronic

„Din pacate sistemul de sanatate este subfinantat cronic, este o incoerenta, inegalitate si neechitate in sistemul sanitar, Romania alocand in continuare cea mai mica suma din PIB pentru sanatate, sub 3%, in timp ce in UE este alocat intre 5-6% din PIB”, a adaugat presedintele CMR.

Potrivit acestuia, in Romania autoritatile vorbesc ca a crescut de sase ori consumul de medicamente desi statisticile europene arata ca Romania este pe ultimul loc (cu 7-10 ori mai mic decat in UE) la consumul de medicamente si are in acelasi timp cea mai mare rata de imbolnavire din zona.

  • Salariile cele mai mici

„In acest context si salariul personalului medico-sanitar este printre cele mai mici din Europa, el fiind mai mic chiar decat cel al unui secretar comunal. In plus dupa aderarea la UE medicii au primit o singura recomandare: sa plece din tara”, a precizat Astarastoae.

In opinia presedintelui CMR, medicii romani isi doresc realizare profesionala care sa depinda strict de munca si meseria lui, venituri corespunzatoare si respect din partea societatii.

La randul lui, ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, prezent la Adunarea Generala a CMR, a spus ca plecarea medicilor este o problema reala. „Plecarea medicilor este o problema reala un fenomen ingrijorator si solutiile trebuie cautate impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania si cu alte structuri”, a precizat ministrul.

Sursa: 9am.ro

4 Comments
  1. alex says

    Da din pacate asa este , dar si sistemul politic actual duce la plecarea tineretului in strainatate pentru ca de multe ori pentru a avea de munca inseamna a avea si culoarea politica care este la guvernare. intrebarea este : Cum sa ai specialisti in sistemul asta?

  2. Robert says

    De multe ori prefer sa ma tratez singur decat sa merg la medicul de familie (culmea, unul din cei mai buni medici de familie din localitate) care in loc sa ii dea surorii mele scutire la sport, i-a dat bunicului meu pe care scrisese si CNP-ul care incepea cu 127…

  3. Horia Marchean says

    Cred ca o alta latura a problemei exodului, aplicabila acestui context, dar si situatiei generale, poate fi gasita in absenta unei educatii functionale, si mai precis in disparitia modelelor. Fiind profund legate de conceptul de valori, absenta acestora creaza un vid sufletesc. Astfel, raspunsul la acest vid este aceasta forma de materialism: „plec unde mi-e bine”. Cei care ar trebui sa reprezinte elita romaneasca, fie ei medici, ingineri, etc., pleaca din tara in lipsa unei alternative sanatoase la acesta goliciune sufleteasca, iar aceasta scuza a bunastarii materiale este doar varful proverbialului iceberg. Astfel, o incercare de a redresa situatia la nivel pur economic, fara a lua in calcul si aspectele socio-culturale, mi se pare o proasta intelegere a problemei, si mai ales a uneia dintre cauzele ei de fond. Critica pur economica a acestei probleme nu este in fond un rest de socialism?

  4. Eufrosin says

    Trebuie sa pricepem o chestie: conditiile rele pentru romani sunt PROGRAMATE sa fie astfel, caci nici macar incompetenta singura nu putea face atatea pagube. Aici e vorba de tradare si de tradatori abjecti ai Romaniei.
    Cineva chiar are interesul sa ne rareasca, tampeasca si imbolnaveasca.

    Lumea dupa Eufrosin expune faptele, spune numele si cauta solutiile. Dati o privire, veti reveni!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php